طراحی و مهندسی ساختمان

همان طور که می دانید برای شروع یک پروژه مانند پروژه ساختمانی, سد, پل ها, تونل ها و… ما نیاز به چندین متخصص و مهندس در این زمینه داریم که بسته به نوع سازه می توانیم آنها را انتخاب کنیم .

ما در این مقاله می خواهیم شما را راهنمایی کنیم تا بتوانید متخصصان مورد نیاز را به نسبت پروژه و سازه خود بهتر شناخته و انتخاب کنید.

 

با خواندن این مقاله شما در انتها می توانید پروژه خود را به بهتیرن شکل و با سرعت بالا به اتمام برسانید.

یک مهندس ساختمان وظیفه‌ی محاسبه بارهای وارد بر سازه، محاسبه ابعاد المان های مختلف ساختمانی و ارائه‌ی نقشه های  اجرایی، محاسبه و بررسی نیاز به اجرای سازه را برعهده دارد.

هر ساختمان بسته به نوع کاربری (مسکونی-تجاری-اداری) دارای چند بخش طراحی می باشد.

بخش 1 : (کسب اطلاعات درارتباط با نیازهای پروژه و استانداردهای شهرداری)    

بخش2 🙁 استفاده از اطلاعات به دست آمده در طراحی معماری ساختمان که شامل پلان‌ها و طراحی سه بعدی داخلی و نمای ساختمان می‌باشد)

بخش3 🙁 طراحی سازهٔ ساختمان بر اساس آیین نامه‌های ملی داخلی یک کشور و ظوابت سازمان مدیرت برنامه و بودجه که از روی آن طراحی نقشه‌های اجرایی کشیده شده است.)

بخش4 🙁 طراحی تأسیسات ساختمان که به عهده مهندسان مکانیک می باشد که در آن به طراحی تأسیسات مکانیکی و برقی ساختمان(سازه)پرداخته می‌شود)

طراحی و مهندسی ساختمان

هر کدام از موارد بالا به عهده شخص منجصر به فردی می باشد.

بخش 1 ( بر عهده مهنسین معماری)

بخش 2 ( بر عهده مهندسین عمران)

بخش 3 ( بر عهده مهندسین مکانیک)

بخش اول مهندسین معماری

مهندس ناظر معماری می بایستی عملیات اجرای ساختمان را از زمان صدور پروانه تا پایان كار با نقشه های مصوب معماری انطباق داده و همچنین عملیات اجرایی را با توجه به مقررات ملی ساختمان كنترل کند و مغایرت ها را به ناظر هماهنگ كننده، مرجع صدور پروانه و سازمان نظام مهندسی گزارش دهد.

 بخش دوم مهندسین عمران

کار مهندس عمران می تواند شامل برنامه‌ریزی، طراحی، اجرا، نظارت بر اجرا و مدیریت پروژه‌های ساختمانی باشد یک مهندس عمران باید در ریاضیات و مهارت های فناوری اطلاعات عالی داشته باشد. همچنین باید بتواند به خوبی طرح ها و ایده های خود را برای دیگران بیان کند.

 بخش سوم مهندسین مکانیک

مهندس مکانیک با دانش تخصصی خود، سیستم‌های مکانیکی و دستگاه‌ها و فرایندهای گرمایی سازه را طراحی کرده و می‌سازد.

طراحی سازه های ساختمانی

در ابتدای کار مالک زمین یا کارفرما باید نقشه ی هوایی زمین خود را تهیه کند. در این نقشه در ابتدای کار ابعاد زمین خود ، ابعاد گذر راه کنار زمین و … را مشخص میکند وسراغ یک مهندس معمار می‌رود و از وی درخواست طراحی  داخلی ساختمان و یا طراحی خارجی ساختمان را می‌کند.

پس از تهیه نقشه های معماری ساختمان کار اصلی مهندس محاسب و طراح ساختمان آغاز می شود. در این مرحله مهندس محاسب باید با مراجعه به محل پروژه و بررسی ساختمان های مجاور آن یک طرح و نقشه سازه نگهبان تهیه کند. پس از آن با توجه به نقشه های معماری تهیه شده توسط مهندس معمار دارای صلاحیت از سازمان نظام مهندسی ساختمان و در خواست مالک، مهندس محاسب ساختمان باید سازه را به صورت فولادی یا بتنی طراحی و محاسبه کرده و جزئیات آن را ارائه نماید.

در تهران برای پروژه هایی با مساحت بیشتر از 1500 متر مربع، سازمان نظام مهندسی نقشه ها و خروجی فایل های ایتبس (Etabs)مهندس محاسب ساختمان را کنترل و مهر تایید بر آن می زند. و این در صورتی است که وجود ایراد در سازه سازمان نظام مهندسی مسئولیتی نداشته و مسئول اصلی هر اتفاق و حادثه‌ی احتمالی مهندس محاسب ساختمان می باشد 

تمامی پروژه‌های ساختمانی نیازمند سرویس‌های طراح ساختمان است که معمولاً یک معمار یا مهندس ساخت که دارای مدرک باشد، است. در پروژه‌های کوچک‌تر و ساده‌تر معمولاً به یک فرد حرفه‌ای و دارای مدرک نیاز نیست و طراحی این پروژه‌ها معمولاً زیر دست یک طراح ساختمان، نقشه‌کش یا یک طراح داخلی و پیمان کار می‌باشد. اما پروژه‌های بزرگتر و پیچیده‌تر نیازمند عده زیادتری از افراد حرفه‌ای و آموزش دیده که تحت نظارت یک معمار باشند، است. 

پس از تهیه نقشه های معماری وظایف مهندس محاسب ساختمان شروع می‌شود که با توجه به نقشه‌های معماری شروع به محاسبه ی بارهای وارده بر سازه می کند. لازمه‌ی انجام دقیق محاسبات دقت کافی و تجربه می باشد. از آن جا که امروزه تمامی این مراحل با نرم افزارهای طراحی سازه انجام میشود که نیاز به دقت و تجربه کافی و هم چنین شناخت دقیق ابزارها می باشد که یکی از نرم افزارهای رایج، برنامه ساختمانی Etabs می باشد. 

بارهای وارد بر سازه

بارهای وارد بر سازه به دو دسته کلی ثقلی و جانبی تقسیم میشود:

بارهای ثقلی شامل بارهای مرده و زنده، بار دیوارهای پیرامونی، بار سقف و … می باشد که باید به طور کامل و صحیح محاسبه گردد.

از آن رو که ایران کشور زلرزه خیزی است . لذا یکی از مهم ترین اقدامات مهم در محاسبه و طراحی ساختمان محاسبه صحیح بار زلزله وارد بر ساختمان است.

 که باید پس از محاسبه بارهای ثقلی بررسی و محاسبه شود.محاسبه دقیق بار زلزله از حساس ترین بارهای وارد بر سازه می باشد.

در مدل سازی باید دقت داشته باشید که تمامی جزئیات به خوبی در مدل سازه دیده و اعمال شود. پس از مدل سازی نوبت به اعمال بارهای محاسبه شده وارده به سازه می شود.

 

تحلیل و طراحی ساختمان

مهندس محاسب ساختمان پس از پایان مدل سازی و بارگزاری ساختمان سازه را تحلیل می کند تا نیروها و تلاش های داخلی سازه به دست آید. البته لازم به ذکر است که معمولا برای کنترل تحلیل انجام شده توسط نرم افزار یک یا دو قاب به صورت دستی تحلیل میشود تا صحت نتایج نرم افزار مورد تایید قرار گیرد. پس از آن با توجه به تحلیل و نیروهای به دست آمده اختصاص مقاطع به المان های مختلف شروع میشود. مهم ترین نکته در این مرحله لزوم توجه به ارائه طراحی قابل اجرا و اقتصادی است.

ارائه نقشه های اجرایی

آخرین مرحله کار یک مهندس، محاسبه ساختمان است. که در این مرحله خروجی تمامی مراحل قبلی به صورت نقشه به روی کاغذ آمده و مورد تایید مهندس محاسب ساختمان قرار میگیرد و پس از تایید شدن نقشه های تهیه شده توسط مهندس محاسب توسط سازمان نظام مهندسی می توان عملیات اجرای سازه را شروع کرد.

اطمینان صنعت رهپویان

با توجه به توضیحاتی که داده شد نتیجه میگیریم که طراحی و مهندسی ساختمان کار پیچیده و دشواری است و نیاز به مهندسان متخصص در این زمینه دارد ما در شرکت اطمینان صنعت رهپویان ،  مهندسان ,کارشناسان و متخصصانی داریم که می توانند در این حوزه همراه شما باشند و در اجرای پروژه به شما کمک کنند.

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا