نقشه برداری ساختمان

انجام یک پروژه ساختمان، دارای مراحل بسیار گوناگونی می باشد. ولی اولین و مهم ترین این مراحل، نقشه برداری از پروژه ساختمانی است.

نقشه برداری تنها در انجام پروژه های ساختمانی به کار نمی رود. بلکه در انجام پروژه های ساخت پل، جاده، شهرسازی و… مورد استفاده قرار میگیرد.

با توجه به توضیح بالا، هر چیزی که نیاز به اندازه گیری یک سازه داشته باشد، از نقشه برداری ساختمان استفاده میکنند. شاید این سوال برای شما پیش آید که دلیل اندازه گیری سازه ای چیست؟ و یا نقشه برداری ساختمان چه مزایا، کاربرد و.. دارد.

در این مقاله از سری مقالات شرکت ساختمانی رهپویان صنعت، قصد داریم در مورد نقشه برداری ساختمان اطلاعات جامع و کاملی به شما ارائه دهیم، بنابراین با ما همراه باشید.

نقشه برداری ساختمان چیست؟

نقشه برداری علمی مهندسی است که از آن جهت اندازه گیری دقیق موقعیت های مختلف به کار می گیرند. همانطور که در بخش بالا گفتیم، نقشه برداری ساختمان در دو مرحله انجام می گیرد. در مرحله اول مهندس نقشه بردار با استفاده از برخی ابزار ها مانند جی پی اس، دوربین نقشه برداری، تئودولیت و دیگر ابزار ها به کار می گیرد تا تا با اندازه گیری دقیق سازه ها بستر را برای شروع مرحله دوم نقشه برداری فراهم کند.

منظور از نقشه برداری ساختمان چیست؟

نقشه برداری ساختمان، جزو نقشه برداری در سطح کوچک به حساب می آید. در نقشه برداری ساختمان ابتدا اندازه کل زمین در دسترس را محاسبه می کنند که به این ها می گویند نقشه برداری مستوی.

کاربرد نقشه برداری مستوی در موارد زیر است:

معماری

 شهرسازی

 باستان‌شناسی

 ثبت املاک

 اکتشاف

نقشه برداری ساختمان

نقشه‌برداری ساختمان چگونه انجام می شود؟

با توجه به توضیح بخش بالا، متوجه شدیم که نقشه برداری به دو مرحله تقسیم می شود.در ادامه به توضیح هر کدام از این مراحل مهم می پردازیم.

مرحله اول نقشه‌برداری ساختمان (محاسبات)

در این مرحله، مهندس نقشه‌ بردار ساختمان، با استفاده از لوازم مورد نیاز در نقشه‌برداری به مکان مورد نظر‌ رفته سپس به نقشه‌ برداری‌ ساختمان می پردازد.

نقشه برداری ساختمان

لوازم مورد نیاز در مرحله اول نقشه برداری ساختمان 

  • ژالن
  •  شاخص (میر)
  • متر
  • دوربین نقشه‌برداری (نیوو، تئودولیت و …)
  • تراز 
  • کمک نقشه‌بردار
در مرحله اول نقشه برداری ساختمان، چه مواردی اندازه گیری می شود؟
  • ارتفاع از سطح دریای آزاد
  • زاویه
  • طول و عرض جغرافیای
  • ارتفاع دوربین 
  •  فاصله هر نقطه اندازه‌گیری شده و از دورین نقشه‌برداری

مراحل انجام نقشه برداری در مرحله اول

  1. ابتدا انتخاب یک نقطه از فضا به طوری که این نقطه باید دید کاملی به نقاط قابل اندازه گیری داشته باشد.
  2. تراز کردن دوربین با استفاده از تراز های کروی سپس تنظیم ارتفاع سه پایه با قد خود
  3. اندازه گیری ارتفاع دوربین از سطح زمین به وسیله متر
  4. تراز کردن شاخص توسط کمک نقشه بردار با استفاده از ژالن و شاخص 
  5. پس از تراز کردن، نقشه‌بردار شروع به محاسبه ارتفاع، زاویه و مختصات جغرافیایی نقطه‌ مورد نظر می کند.
  6. در آخر با استفاده از متر لیزری فاصله بین دوربین و شاخص اندازه گیری می شود.

مرحله دوم نقشه‌برداری ساختمان (ترسیم نقشه)

نقشه بردار پس از محاسبات موارد موارد نیاز برای نقشه برداری، به ترسیم نقشه می پردازد. از این رو بسیار دقیق است که محاسبات نقشه بردار در مرحله اول با دقت کامل انجام گیرد. سپس نقشه بردار باید این محاسبات را به کارفرما ارائه دهد.

به طور کلی نقشه برداری ساختمان در سه مرحله، پیش از احداث سازه، حین احداث سازه و پس از آن انجام‌ می‌گیرد. نقشه‌برداری پیش از احداث جز الزامات ساختمان‌سازی است و باید انجام شود ولی نقشه‌برداری حین احداث سازه و پس از آن به درخواست کارفرما برای اطمینان از تراز بودن بتن‌ریزی، تراز بودن دیوارها و به طور کلی سازه انجام‌ می‌گیرد.

نقشه برداری ساختمان

نقشه‌برداری توسط چه کسی انجام‌ می‌شود؟

برای نقشه برداری ساختمان، باید در رشته مهندسی نقشه برداری ساختمان در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنید. بنابراین می توان گفت یکی از گرایش های مهندسی عمران، نقشه برداری ساختمان است.

برای دریافت مشاوره و راهنمایی با ما همراه باشید.

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا